https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 29 maj 2014

En ensam längtande tonåring i blå skor - möt henne i "Mellan dig och dig"

Blå himmel. Sol. Känner mig glad. Igår fick jag order att ta det lugnt. Inte göra någonting. Hur svårt är det inte för mig. Det finns bara ett sätt att "inte göra någonting": Läsa.
På biblioteket hade de rensat böcker och oj vad jag fýndade. Jag tittade lystet igenom högen. Vad kände jag för.
Greppade Katarina Kieris Mellan dig och dig. En ungdomsroman. Hon skriver så fint, Katarina Kieri. Ett poetiskt språk.
Boken är vackert skriven och fylld av längtan. Språket är fyllt av färger och det händer så mycket trots att det ändå är ganska stillsamt.
Kanske gillar jag boken extra mycket för att huvudpersonen verkar vara en syster i anden till Gabrielle i mina böcker Frusna ögonblick och Är du glad Gabrielle? Sökande skrivande tonåringar som letar en livsväg.

I den här boken är  Tora huvudperson. En ensam sjuttonåring i blå skor. Hon längtar. Efter vänskap, efter kärlek.  Hon har en självbild som är så mycket mer dyster än den Tora världen ser. Det är fint skildrat och vackert skrivet.
Mycket av handlingen försiggår i hennes huvud.
Jag tycker mycket om att följa hennes inre tankar och samtidigt läsa den yttre handlingen. Den här boken gjorde mig lycklig att läsa.Och lite nostalgisk.

2 kommentarer:

Margareta Wahlén sa...

Det är synd att man inte ibland läser ungdomsromaner. Minns när Agnes var i tonåren då letade jag alltid efter bra böcker som kunde passa henne, Även när jag hade bokhandeln var jag tvungen att hålla mig ajour. Men snart närmar sig ett par av mina barnbarn tonåren och de är dessutom duktiga läsare så det blir att bättra sig!

Eva Swedenmark sa...

Margareta, jag läser ofta ungdomsromaner, välskrivna fängslande. Jag hamnar igen i mint värld för länge sen, de hjälper mig att minnas och de hjälper mig att se dagens värld