https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 22 december 2009

Lyssna på Syjuntan om att sticka för livet och för förändring

Jag missade min egen kloka pratglada syjunta häromkvällen eftersom jag röjde källaren när jag nu fick hjälp med detta. Däremot missar jag inte programet Syjuntan i Sveriges radio P1. Lyssna på det, det är så många intressanta funderingar det väcker om handarbetande.
Jag tycker själv att stickning och virkning är rena terapin för själen, fingrarna arbetar på och jag hamnar i ett lätt meditativt tillstånd som är mycket lugnande. Precis det tog de upp i Syjuntan igår. Syjuntan och trösten var temat och det handlade  om handarbete som överlevnadsstrategi, om hur ilska och sorg kan gå rakt ut i en nål och sedan försvinna och hur monoton stickning kan skapa lugn i kaos.

Förra programet, Syjuntan brinner, handlade om aktvister som den amerikanska konstnären och handarbetsaktivisten Lisa Anne Auerbach som blev känd för sina  dödstalsvantar, som kritiserade USA:s krig i Irak.

”Varje stick upp och ner med nålen var en bearbetning. Det var jag och broderiet, vi blev som ett”, sa  Inger Marianne Ödlund . Hon tog fram nål och tråd och broderade en tavla föreställande sina två chefer med texten "Tig och lyd!" och broderade sig ur sin livskris. 
Jag har lånat bilden från SR:s information om programmet. Lyssna!

8 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

När kroppen vilar och man gör, tänker eller hör något repetitivt kallas det för att hjärnan kommer i ett "alpha wave"-tillstånd. Stickning är alltså precis lika rogivande som meditation eller att lyssna på långa trumstycket, typ afrikanska trummor.

http://www.brainsync.com/brainlab_alpha.asp

När jag satt med "data entry" som jobb och skrev in namn, adress, namn, adress, namn, adress osv i all oändlighet från papper in till datorn upplevde jag ofta en euforisk känsla när rytmen var konstant en längre stund. Jag såg inte längre vad jag läste, fingrarna jobbade automatiskt och det var enormt vilsamt.

Annika sa...

Och i det programmet var vår duktiga Erika på hantverksgården Skogsbo med!

Evas värld sa...

Så kul Matilda! Måste kolla det där med alpha wave. Jag minns hur jag hamnade nästan i trance när jag klistrade etiketter på spritflaskor på löpande band som sommarjobb. lemon gin,lemon gin, lemon gin....
Hoppas du har det bra i värmen som jag skulle vilja ha!

Evas värld sa...

Så du lyssnade också Annika? P1 är bara bäst!

Evas blogg sa...

Handarbete, en gemenskaphets- och bort-från-vardagen aktivitet. Så viktig. Har alltid varit och kommer alltid att vara. Det är som när jag målar, tiden försvinner, alla tunga tankar suddas ut och jag är precis här och nu. Underbart!

Annika sa...

P1 är verkligen bra! Och duktiga Erika hos oss är både klok OCH ung. Blir glad och stolt när jag hör henne. Jag gillar att handarbeta men gör det inte just nu. Det går bara inte att hinna med allt man vill göra! Suck...

Maria Björkman sa...

Det här programmet har jag missat. När går det? Låter intressant, transen vid handarbetsflyt verkar vi vara många som känner igen :-)

Evas värld sa...

Maria, det finns en länk i mitt inlägg,klicka på Syjuntan så ser du allt om tider! Verkligen hörvärt...

Just nu Annica är jag också handarbetslat, har saker som ligger men är för stressad, trots att jag vet att virkandet motverkar stress, man är konstig!