https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 26 mars 2014

"Hon var mitt universitet", säger ALMA-prisade Barbro Lindgren om Astrid Lindgren

De Barbro Lindgren-böcker jag snabbt hittade i min hylla.
Jag vill bara skratta och gråta av glädje, sa Marie Lundström när Barbro Lindgren fick ALMA-priset. Precis så tänkte jag också. jag jublade till i min ensamhet och sen blev jag nästan tårögd av glädje.

Barbro Lindgren! Jag visste inte ens att hon var aktuell för detta pris, det är ju Lennart Hellsing man talat om som svensk kandidat (underbar han också).
Men Barbro Lindgren det är så fenomenalt underbart  och löjligt självklart att jag bara hurrar för mig själv och letar fram några av de böcker av henne jag har kvar.
Antar att en del av de andra finns i mina barns bokhögar, de som de fick när vi demokratiskt delade upp deras barndoms böcker dem emellan.

Nyss var Milton och jag och såg den underbara Vems Lilla Mössa Flyger (eller VLMF =Vad Lever Man För) på Orionteatern, den kommer som filmad teater i Barnkanalen på fredag.
En lång ljuvlig föreställning. Milton var bara tre men totalt uppmärksam och fängslad av denna historia som är så Barbro L - humor och gravallvar, smärta och glädje, åldrande och död och diverse oförglömliga vansinnigheter.
Han och jag älskar också Vilda bebin och Loranga Masarin och Dartanjang.

Ja, Barbro Lindgren vad ska man säga, Maxböckerna, Den lilla farbrorn, Sparvel som jag läste om igår, Jättehemligt-böckerna. Denna skiftning mellan humor och djupaste allvar, detta språk med ett tilltal som går direkt in hos oss alla från 2 till 102.

Idag läste jag brevet Astrid Lindgren skrev till Barbro Lindgren när hon skickade in sitt första manus till Rabén och Sjögren där Astrid var barnboksredaktör. Ni kan läsa det här. Vilket underbart uppmuntringsbrev. Så Astrid, lite strängt men så vänligt och uppmuntrande.
"Astrid var mitt universitet", sa Barbro i teve igår om detta brev:

"Hur Astrid Lindgren inspirerade Barbro Lindgren

Barbro Lindgren, © Rabén & SjögrenSom förlagsredaktör under nära 25 år fick Astrid Lindgren ta emot och läsa otaliga manuskript och komma med råd, synpunkter och inspiration till förhoppningsfulla skribenter. Under hennes tid hann många stora författare och illustratörer lanseras, som till exempel Åke Holmberg, Harry Kullman, Edith Unnerstad, Hans Peterson, Ann Mari Falk, Kerstin Thorvall och Barbro Lindgren.
Här kan du läsa det brev Barbro Lindgren fick tillsammans med sitt debutmanus i retur och som Barbro själv har sagt lärde henne det viktigaste om att skriva för barn. Brevet är skrivet 20.12 1964."

7 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Håller med dig! Blev otroligt glad när Barbro Lindgren fick Astrid Lindgrenpriset, en självklar mottagare! Första svenska författaren! Det är också en stor ära.
"Vems lilla mössa flyger" minns jag så väl, eftersom jag fick i uppdrag att skriva in boken för Rabén och Sjögren, som jag har gjort många inskrivningsjobb för innan folk skaffade egna datorer. Så visst har jag också en hel del Barbro Lindgren-böcker.
Nu kan vi glädjas tillsammans åt att "rätt person vann"! ;-)
kram Kim

Anna-Karin sa...

Jag blev också så glad igår när jag hörde att Barbro Lindgren fått priset. Vilka minnen jag har från hennes underbara böcker! Dessutom delar jag många av de minnena med de människor som jag älskar mest av allt; mina barn.

Allt gott!

Eva Swedenmark sa...

Visst är det härligt, Kim, när vi är så många som blir glada för hennes skull. Aha ... du skrev in böcker? Var det "ditt universitet"?

Eva Swedenmark sa...

Anna-Karin! Så härlig uttryckt att du delar minnena av hennes böcker med dina barn, de mest älskade :)

Margareta Wahlén sa...

Så roligt att få läsa brevet från Astrid Lindgren! Så genomsyrat av hennes vänlighet och skarpa blick och jag förstår att det kom att betyda mycket för Barbro Lindgren! En värdigare vinnare kan man inte tänka sig! Lilla Sparvel och Max o Vovven hurrar!!

Jessica Wilhelmsson sa...

Ja vem minns inte hennes Världshemligt och Jättehemligt:-) Rodnande läste jag dem som lite för ung för dem. Men bra var de:-)

Marina sa...

Jag blev också jätteglad när jag hörde att hon fått priset! En författarinna som såväl jag själv som mina barn har haft mycket glädje av.