https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 2 maj 2014

Steglitsan av Donna Tartt - läsmagi helt enkelt

Jag skulle resa med tåg i fem timmar, det kan vara så trist. Men den här gången kändes det som en resa till Uppsala ungefär.Yrvaket tittade jag upp ur boken när jag var nästan framme och la motvilligt ner den i väskan. ..
Vad är det för bok?  Jo jag köpte Donna Tartts Steglitsan på Centralen i Stockholm, började läsa innan tågets avgång och blev totalt förtrollad. Den har just kommit i pocket.

Den är ett äventyr. Så vacker, omskakande och berörande att jag inte kan tänka på något annat än att läsa den. Jag har bara kommit halvvägs än, men jag tror inte jag kommer att ändra uppfattning.

Donna Tartt, författare till den kultförklarade romanen - bästsäljaren Den hemliga historien har lyckats igen med denna nya roman om Theo, en pojke som som överlever en explosion på ett museum. Strax innan hela hans värld därmed också exploderar har han tittat på en målning föreställande en steglitsa.
Ja... inte vill jag berätta handlingen. Läs helt enkelt. Språket är vackert. Hela uppbyggnaden av romanen är sådan att man bara har en fråga i huvudet: Hur går det sen?  Man vill veta mer om denne pojke som författaren på ett så  inkännande sätt låter oss lära känna genom att skildra hans värld och tankar.
Läsmagi helt enkelt.


6 kommentarer:

Annika Estassy Lovén sa...

Väntar otåligt på att T ska läsa ut den - den är ju lite tjock. Han är lika förtjust i den som du.

Pernilla sa...

Åh, ett nytt, härligt boktips! Visst skrev hon även Den lille vännen? *letar i minne och bokhylla*

Margareta Wahlén sa...

Så underbart att så helt uppslukas av en bok! Det är ett tag sedan det hände mig…Läste "Den hemliga historien" förlänge sedan men har ett minne av att jag hade svårt att ta till mig den bitvis…men den här låter verkligen lockande! Så det blir bokhögen:))

Eva Swedenmark sa...

Annika! Verkligen värd att vänta på!

Eva Swedenmark sa...

Pernilla, tror du har rätt men läste aldrig den. Varför? undrar jag nu.

Eva Swedenmark sa...

Margareta, det är en fascinerande mångbottnad berättelse!