https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 19 juni 2013

Längtar efter att tala franska

Vi sitter i den blå soffan, Ellen och jag. Tittar ut på björkarnas grönska och bara njuter. Min Spotifylista med många franska låtar är på. En del gamla låtar är alltför smöriga för henne, Adamo, Charles Aznavour, Yves Montand, men vilka minnen och känslor de väcker hos mig. Jag längtar efter att lyssna på talad franska, prata franska.
Det är som en saknad i mig. Jag kände det när jag var på vinresan till Sauve för ett tag sedan, det var en sådan fröjd att prata franska. att återupptäcka orden, att få till snygga vändningar i språket och att förstå.

En gång i tiden var franska ett språk som jag talade alldeles flytande.
Idag, jo det går bra men det flyter inte på som förut.

Alltså: jag behöver träning, jag behöver åka till Frankrike mer. Jag längtar så efter det. fast inte i sommar, nej, då ska jag vara på ön. Och lyssna på Christophe Mae, Faudel, Barbara, Piaf, Carla Bruni  och så många fler... franska franska.
Kolla min Spotifylista så får ni höra :)


7 kommentarer:

Helena Milton sa...

Jag kan tala franska så vi får väl prata annars :) På datorn kan du ju också höra franska nyheter och läsa franska dagstidningar men visst är det något visst att öva det rent praktiskt och aktivt genom att tala själv.

Själv har jag alltid en fransk bok på sängbordet och så mejlar jag regelbundet en väninna i Frankrike men att tala, ja det blir ju mer sällan.

Bonnne nuit!

Eva Swedenmark sa...

Helena, vilket härligt inlägg. Du har så rätt, man får vara fiffig och hitta vägarna till franska - men som sagt allra bäst är att vara där och få tala vardagsfranska!!

Marina sa...

Jag önskar jag kunde...En gång i tiden när jag läste franska, lovade jag mig själv att hålla det vid liv, men det gick väl sådär...

cruella sa...

Jag håller med på varenda punkt. Har du smartphone? Jag har laddat hem appen TuneIn där man kan lyssna på webbsänd radio från hela världen! Lovely. Jag har nästan alltid RFI International i öronen när jag promenerar till och från jobbet, det är allt möjligt beroende på tidpunkt på dagen. Bra och intressanta utrikesnyheter (och förstås mycket mer om Väst- och Centralafrika), ring-in-program om politiska spörsmål, kulturnyheter, reportage... Det ger en viss närvarokänsla faktiskt:-) Och så trudelutten på timmen: "Il est 9 heures a Paris, vous ecoutez RFI".:-)

Eva Swedenmark sa...

Marina, du är i stället säkert suverän på att engelskan!

Eva Swedenmark sa...

Hej Cruella, tack för härliga tips! Vad roligt att veta att det går omkring folk med samma frankofila böjelser som jag!

Margareta Wahlén sa...

Förstår dig! Lyckliga du som kan tala flytande om än du just nu känner dig ringrostid. Själv verkar det som jag aldrig kommer över en viss nivå men jag är glad att jag kan göra mig förstådd och hänga med något så när ibland! När det var en fransk mässa i Kungsan fick jag en broschyr från Alliance Francaise, en fransk kulturorganisation som du säkert känner till. De har olika aktiviteter, föredrag, utflykter m.m. kanske något?:))